12.08.2020 roku w sali kolumnowej Sejmu RP odbyła się konferencja prasowa Przewodniczącego OPZZ, Andrzeja Radzikowskiego i Przewodniczącego Klubu Parlamentarnego Lewicy, Krzysztofa Gawkowskiego dotycząca strategii rządu na możliwą drugą falę zakażeń wirusem SARS-CoV-2.

OPZZ i KP Lewicy do premiera: Czy jesteśmy gotowi na drugą falę pandemii?

Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych i Klub Parlamentarny Lewicy wystosowały apel do premiera Morawieckiego w sprawie strategii rządu na możliwą drugą falę zakażeń wirusem SARS-CoV-2.

Wystąpienie zostało przedstawione na konferencji prasowej w Sejmie, w której uczestniczył Andrzej Radzikowski, przewodniczący OPZZ oraz Krzysztof Gawkowski, szef KP Lewicy.

Sygnatariusze apelu przypominają premierowi, że już w maju br. zwracali się o przedstawienie planów rządu na wypadek drugiej fali pandemii spodziewanej jesienią. Wskazują na dramatyczny wzrost liczby zakażeń w ostatnich dniach – 7 i 8 sierpnia było ich już ponad 1600.

Związkowcy i parlamentarzyści nawiązują do wywiadu prasowego premiera, który powiedział: „Do tej pory radziliśmy sobie z zagrożeniami bardzo dobrze, być może tak dobrze, że trochę nas to uśpiło. A teraz również możemy zaspać”. Dlatego też, zdaniem autorów apelu, konieczne jest podsumowanie dotychczasowych działań w tym zakresie, wskazanie słabych punktów przyjętej metody walki z SARS-CoV-2 oraz wypracowanie na tej podstawie jak najskuteczniejszej strategii, która pozwoli zminimalizować efekty następnej fali epidemii.

OPZZ i KP Lewicy oczekują wyczerpującej informacji na temat planu działań rządu na najbliższe miesiące. Podkreślają, że dotąd nie przedstawiono szczegółów dotyczących podjętych działań w obszarach szczególnie wrażliwych na kolejną falę pandemii: polityki gospodarczej, długoterminowej ochrony pracowników w kryzysie, odpowiedniego przygotowania szpitali i zabezpieczenia wszystkich pracowników Ochrony Zdrowia i Pomocy Społecznej, a także scenariuszy dla oświaty.

„Wciąż nie mamy żadnych informacji o przygotowaniach do nadchodzącego sezonu zachorowań na grypę, która w czasie pandemii jest szczególnie groźna i może doprowadzić do kompletnego załamania się systemu ochrony zdrowia. Dotychczas nie znowelizowano budżetu na 2020 rok”- czytamy w wystąpieniu do premiera Morawieckiego.

Podpisujący apel - Andrzej Radzikowski (OPZZ) i Krzysztof Gawkowski (KP Lewicy) alarmują - druga fala epidemii to potencjalne zagrożenie dla zdrowia i bezpieczeństwa ekonomicznego milionów Polek i Polaków z różnych grup zawodowych, starszych i młodszych, wyborców wszystkich partii politycznych. Liczą na konkretne informacje oraz rzeczową i owocną dyskusję na temat działań, które wpłyną na zdrowie i bezpieczeństwo całego społeczeństwa.

Wspólne wystąpienie do premiera Morawieckiego jest efektem uzgodnień podjętych na spotkaniu kierownictwa OPZZ z Prezydium KP Lewicy, które odbyło się w pierwszych dniach sierpnia z inicjatywy parlamentarzystów.

R.G.