W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2 ogłoszono w Polsce stan zagrożenia epidemicznego. Co to oznacza?

Pierwszym krokiem podjętym przez rząd był zakaz imprez masowych w pomieszczeniach zamkniętych powyżej 1000 osób. W dniu 11 marca 2020 r. w Polsce zapadła decyzja o zamknięciu szkół, żłobków, przedszkoli, muzeów oraz bibliotek. Dwa dni później ogłoszono stan zagrożenia epidemicznego.

Od niedzieli zamknięte są w Polsce granice dla cudzoziemców. Polacy mogą wrócić do kraju, ale objęci automatycznie zostają 14 dniową kwarantanną. W związku z wprowadzeniem stanu zagrożenia epidemicznego w kraju wstrzymano także międzynarodowy ruch lotniczy oraz kolejowy.

Jak już zostało wspomniane początkowo zakazano zgromadzeń powyżej 1000 osób. Po wprowadzeniu stanu zagrożenia epidemicznego zakazane są zgromadzenia powyżej 50 osób.

Ograniczenia dotknęły także galerie handlowe, restauracje, kluby, bary, puby oraz kawiarnie. Lokale gastronomiczne mogą świadczyć wyłącznie usługi gastronomiczne. Z kolei w galeriach handlowych otwarte są wyłącznie sklepy spożywcze oraz apteki.

Przypomnijmy, że OPZZ już w dniu 4 marca 2020 podczas spotkania z partnerami społecznymi sygnalizowało Rządowi konieczność podjęcia działań antykryzysowych, przeciwdziałających epidemii, jak również spowolnieniu gospodarczemu. Wówczas Rząd zbagatelizował stanowisko OPZZ w tej sprawie. Dopiero 5 dni później zapadła decyzja o wprowadzeniu stanu epidemicznego w Polsce.

W dniu 11 marca 2020 r. odbyło się posiedzenie Rady OPZZ podczas, którego zaprezentowano Stanowisko Rady OPZZ z dnia 11 marca 2020 r. w sprawie rozprzestrzeniającej się epidemii koronawirusa (COVID-19). Apelowaliśmy do rządu oraz pracodawców o:

• zachowanie czujności i dopilnowanie, by pracodawcy nie wykorzystywali koronowirusa, w celu uzasadnienia cięć lub masowych zwolnień,
  • przejęcie przez pracodawców części ciężaru finansowego związanego z ryzykiem gospodarczym,
  • umożliwienie pracownikom pozostania w domach i zdalnego realizowania swoich obowiązków.

OPZZ wnioskowało również o zwiększenie środków przekazywanych na bezpieczeństwo i higienę pracy oraz wykonywanie badań wśród osób mających kontakt z zakażonymi.