Pismo do Premiera Mateusza Morawieckiego

Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych pikietowało stacjonarnie pod Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej oraz pod Ministerstwem Edukacji i Nauki w Warszawie. Hasła protestu to: „Szacunek i godna płaca!” „Wzrost wynagrodzeń w budżetówce!” „NIE dla reformy Czarnka!”.

Od godz. 11.00 pod Ministerstwem Rodziny i Polityki Społecznej przy ul. Nowogrodzkiej 1/3/5 protestowali m.in. pracownicy ZUS, wymiaru sprawiedliwości, KRUS, Inspekcji Transportu Drogowego i cywilni pracownicy wojska.

O godz. 11.30 pod Ministerstwem Edukacji i Nauki przy al. Szucha 25 protest rozpoczęli nauczyciele i pracownicy oświaty.

Kryzys w budżetówce osiągnął niespotykane do tej pory rozmiary. Pracownicy ZUS, wymiaru sprawiedliwości, KRUS czy Inspekcji Transportu Drogowego są słabo wynagradzani, doświadczają mobbingu i muszą pracować ponad siły. Pracownicy oświaty mają dość bezsensownej reformy ministra Czarnka i fałszywych obietnic podwyżki wynagrodzeń. Nie pozwolimy na lekceważenie nas i naszej pracy. Rząd tylko udaje dialog. Chcemy mieć pewność, że nasze postulaty będą spełnione. Nie zadawala nas obiecana przez rząd pseudopodwyżka!

Rząd musi nas usłyszeć! Postulowaliśmy i postulujemy 12-procentową podwyżkę płac. Żądamy też godnych warunków pracy dla wszystkich pracujących w budżetówce. Dlatego wystosowaliśmy pismo do premiera Morawieckiego, w którym apelujemy o spełnienie naszych postulatów.

Panie Premierze! Czas obietnic się już skończył. Nie będziemy pracować za łyżkę ryżu.

MAMY DOŚĆ!

Pismo do Premiera Mateusza Morawieckiego