13 listopada 2018r. odbyło się posiedzenie Prezydium OPZZ. Na wstępie, po przyjęciu przez członków porządku obrad, Przewodniczący OPZZ Jan Guz poinformował zebranych o działaniach swoich i biura OPZZ „Od Prezydium do Prezydium: 27 sierpnia 2018 r. do 9 listopada 2018 r.”

Następnie omówił szczegółowo obecną sytuacje związkową w spółce PLL LOT. Do udziału w tej części zaproszony był Kapitan Adam Rzeszot szef Związku Zawodowego Pilotów w PLL LOT, który również wyraził swoje opinie na temat obecnej sytuacji w zakładzie pracy.

Po dyskusji na temat działań podjętych w sprawie PLL LOT zebrani omówili plany wydatków z budżetu Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych.

Następnie nastąpiło Omówienie przebiegu pierwszych posiedzeń Komisji Problemowych OPZZ i podjęcie uchwały w sprawie powołania przewodniczących Komisji Problemowych OPZZ w kadencji 2018-2022.

§ 1.

Działając na podstawie art. 15 ust. 1 pkt 9 Statutu OPZZ i uchwały Prezydium z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie powołania komisji problemowych OPZZ – Prezydium – powołuje następujących przewodniczących:

• Komisji Kobiet – Wiesława Taranowska,
  • Komisji Ochrony Pracy – Grzegorz Pawlak,
  • Komisji Polityki Senioralnej – Jerzy Wiśniewski,
  • Komisji Gospodarki i Systemu Ekonomicznego – Zygmunt Mierzejewski
  • Komisji Pracowników Instytucji Finansowych – Małgorzata Ciesielska
  • Komisji Młodych – Konrad Więcek.

§ 2.

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Prezydium

Ogólnopolskiego Porozumienia

Związków Zawodowych

Po uchwaleniu przez Prezydium OPZZ powołania nowych przewodniczących komisji problemowych OPZZ, Jan Guz ponownie zabrał głos by omówić sprawy związane ze stanem dialogu społecznego w Polsce po przejęciu przewodnictwa w Radzie Dialogu Społecznego przez FZZ m.in. w kontekście przeprowadzonej w dniu 22 września br. ogólnopolskiej manifestacji OPZZ i akcji protestacyjno-strajkowych prowadzonych przez organizacje członkowskie OPZZ – 2 października przez służby mundurowe, akcji strajkowej w spółce PLL LOT trwającej od 18 października do 1 listopada br. i pikiecie OPZZ w dniu 27 października.

Następnie Wiceprzewodniczący Andrzej Radzikowski przedstawił obecny stan prac nad przeglądem systemu emerytalnego w ramach prac Rady Dialogu Społecznego.

Omówiono również pod przewodnictwem dr Liwiusza Laska wyrok wydany przez Trybunał Konstytucyjny w sprawie zasad ustalania regulaminu wynagradzania oraz regulaminu nagród i premiowania. Stanowisko Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityk Społecznej do opinii OPZZ do projektu rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie trybu udzielenia i korzystania ze zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie zakładowej organizacji związkowej przysługującego osobie wykonującej pracę zarobkową, sposobu ustalenia wysokości wynagrodzenia albo świadczenia pieniężnego przysługującego osobie w okresie zwolnienia od pracy oraz wynikających z tego tytułu uprawnień i świadczeń.

Wedle porządku obrad przyszła kolej na omówienie opinii OPZZ na tematy:

- projektu ustawy o rodzicielskich świadczeń uzupełniających i projektu ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych oraz ustawy o pracowniczych programach emerytalnych

- projektu tzw. ustawy okołobudżetowej na rok 2019 i projektu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych ustaw

Pozostałymi tematami podejmowanymi przez Prezydium OPZZ były:

- projekt ustawy o zmianie ustawy o zasadach zarządzania mieniem państwowym oraz niektórych innych ustaw

- inicjatywa Konfederacji Lewiatan dotyczącej powołania Funduszu Podnoszenia Kompetencji i Kwalifikacji

Łukasz Mycka