Klienci Zakładu Ubezpieczeń Społecznych alarmują: ZUS nie nadąża z wypłatą chorobowego    i macierzyńskiego. Pracownicy ZUS: Tarcza antykryzysowa nakłada na nas nowe zadania. Staramy się, ale jest nas za mało.

Andrzej Radzikowski - przewodniczący OPZZ był gościem programu "Interwencja Polsat News". Rozmawiano o kilkumiesięcznych opóźnieniach w wypłacie świadczeń. Największe są w zasiłkach - dotychczas rozpatrzono 78%.

Radzikowski nie kwestionował zasadności tych zarzutów. Trudno jednak zrezygnować z analiz czy spełniane są warunki aby otrzymać świadczenie.

Chodzi o publiczne, czyli nasze pieniądze. Andrzej Radzikowski zwrócił uwagę na to, że ZUS został obarczony nadmierną ilością nowych zadań - od marca dołożono ich osiem.- Tak jest kiedy władza wie lepiej i nie prowadzi konsultacji społecznych a jej działania determinuje kampania wyborcza - mówił szef OPZZ. Tymczasem pracownicy ZUS mają do rozpatrzenia miliony nowych wniosków. Sam bon turystyczny dla dzieci to sześć milionów spraw do rozpatrzenia. A mogą się tym zająć samorządy - to one realizują program "500+" na swoim terenie i dysponują wszystkimi, koniecznymi danymi i doświadczeniem. Urzędy pracy mają podstawy do przejęcia obsługi zasiłku solidarnościowego, bo to w praktyce zasiłek dla bezrobotnych. - Trzeba tylko to wiedzieć i chcieć - konieczna jest natychmiastowa refleksja władzy.

Pracownicy ZUS są coraz bardziej przeciążeni a zaległości rosną - twierdzi Radzikowski. - Tak dalej być nie może, bo to szkodzi klientom, pracownikom ZUS i wiarygodności instytucji - podkreśla przewodniczący OPZZ.

Pracownicy ZUS są u kresu możliwości. Pisze o tym ZZ Pracowników ZUS w wystąpieniu do prezes Gertrudy Uścińskiej. Czytamy w nim między innymi: - Pracodawca chcąc zrealizować nowe zadania związane z "Tarczą" wymusza u wielotysięcznej załogi siedmiodniowy tydzień pracy oraz konieczność pozostawania w nadgodzinach, bez zachowania przerwy na odpoczynek.

Związkowcy przypominają, że od wielu lat informują pracodawcę o tym, że liczba pracowników jest zbyt mała w stosunku do liczby realizowanych zadań.

Zarząd Główny ZZ Pracowników ZUS wzywa prezes Uścińską do podjęcia natychmiastowych działań mających na celu przestrzeganie Kodeksu pracy.

R.G.