W najbliższą sobotę — 9 października br. — Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych organizuje pikiety pracowników sfery budżetowej w Warszawie. Pod Ministerstwem Rodziny i Polityki Społecznej spotkają się m.in. pracownicy ZUS, wymiaru sprawiedliwości, KRUS, Inspekcji Transportu Drogowego i cywilni pracownicy wojska. Nauczyciele i pracownicy oświaty będą pikietowali pod Ministerstwem Edukacji i Nauki. Rząd musi w końcu nas usłyszeć! Postulowaliśmy i postulujemy 12-procentową podwyżkę płac. Żądamy też godnych warunków pracy dla wszystkich zatrudnionych w budżetówce.

Już w najbliższą sobotę — 9 października br. — OPZZ organizuje pikiety pracowników sfery budżetowej w kilku miejscach Warszawy, pod hasłami: „Szacunek i godna płaca!”, „Wzrost wynagrodzeń w budżetówce!”, „NIE dla reformy Czarnka!”.

To bardzo przykre, ale kryzys w budżetówce osiągnął niespotykane do tej pory rozmiary. Pracownicy oświaty, ZUS, ochrony zdrowia, wymiaru sprawiedliwości, KRUS, Inspekcji Transportu Drogowego czy cywilni pracownicy wojska są słabo wynagradzani, doświadczają mobbingu i muszą pracować ponad siły. Pracownicy oświaty mają dość bezsensownej reformy ministra Czarnka i fałszywych obietnic podwyżki wynagrodzeń. Nie pozwolimy na lekceważenie nas i naszej pracy. Rząd tylko udaje dialog. Chcemy mieć pewność, że nasze postulaty będą spełnione. Nie zadawala nas obiecana przez rząd pseudopodwyżka. Rząd musi nas usłyszeć. Postulowaliśmy i postulujemy 12-procentową podwyżkę płac. Żądamy też godnych warunków pracy dla wszystkich pracujących w budżetówce.

W tym tygodniu obchodzimy Światowy Dzień Godnej Pracy. Sobotnie pikiety to memento dla rządu, by pamiętał, że godna praca to także godna płaca.

Chcesz szacunku i godnej płacy za swoją pracę? Dołącz do nas! Razem możemy więcej! Liczymy na Waszą obecność!

Plan godzinowy pikiet:

godz. 11.00, Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej, ul. Nowogrodzka 1/3/5 - tu spotykają się pracownicy sfery budżetowej, m.in. ZUS, wymiaru sprawiedliwości, KRUS, Inspekcji Transportu Drogowego i cywilni pracownicy wojska (pikieta stacjonarna)

godz. 11.30 Ministerstwo Edukacji i Nauki, al. Szucha 25 - tu będą protestowali nauczyciele i pracownicy oświaty (pikieta stacjonarna).