Grzegorz Jadwiżuk, przewodniczący Związku Zawodowego Górników w Polsce LW Bogdanka (organizacja członkowska OPZZ) będzie przedstawicielem OPZZ na COP26 w Glasgow. Przed naszym przedstawicielem 8 dni spotkań i rozmów.

Biuro Prasowe OPZZ

– Będę monitorował to, co dzieje się w sprawie górnictwa, wsłuchiwał w plany, jakie pojawiają się odnośnie do naszego sektora i jednocześnie naszych miejsc pracy. Brałem już udział w COP25 w Madrycie i wiem, że to okazja do spotkania się z przedstawicielami naszych władz, a na pewno będzie tam ktoś z Ministerstwa Klimatu i Środowiska, i do rozmowy o górnictwie w naszym kraju – mówi Grzegorz Jadwiżuk.

Przedstawiciel OPZZ wyrusza do Glasgow 3 listopada br.

Głównym celem trwającej obecnie konferencji COP 26 w Glasgow jest wzmocnienie uzgodnień podjętych po raz pierwszy na konferencji klimatycznej w Paryżu w 2015 r. Podpisano wówczas porozumienie o walce z globalnym ociepleniem i redukcji emisji gazów cieplarnianych. Kraje uczestniczące w paryskiej konferencji zdecydowały, że będą działać w celu ograniczenia wzrostu temperatury na świecie do 1,5 st. C w stosunku do poziomu sprzed epoki przemysłowej i utrzymania tego wzrostu znacznie poniżej 2,0 st. C.