Informujemy, że w kolejnym etapie znoszenia ograniczeń związanych z COVID-19, od soboty 30 maja br. w przestrzeniach otwartych będzie dozwolona organizacja zgromadzeń publicznych do 150 osób. Uczestnicy zgromadzenia będą jednak musieli zasłaniać usta i nos lub zadbać o zachowanie 2 -metrowego dystansu społecznego.

Sanepid będzie przedstawiał rekomendacje, gdzie ze względu na sytuację epidemiologiczną zgromadzenia nie powinny się odbywać. Ostateczna decyzja należy jednak do właściwej jednostki samorządu terytorialnego.

Powyższa decyzja oznacza, że wreszcie zostanie przywrócona konstytucyjna wolność organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich, przy zachowaniu niezbędnych środków ostrożności związanych z obecną sytuacją sanitarno-epidemiologiczną.

Przypominamy, że w dniu 14 maja 2020 roku przewodniczący OPZZ Andrzej Radzikowski skierował do premiera Mateusza Morawieckiego pismo w sprawie zniesienia zakazu zgromadzeń publicznych.