1 kwietnia 2020 r. Kancelaria Prezydenta RP poinformowała o tym, że do Trybunału Konstytucyjnego skierowany zostanie wniosek w trybie kontroli następczej dotyczący przepisów ze specustawy ws. walki z koronawirusem. Przepisy, o których mowa w zdaniu poprzednim dotyczą funkcjonowania Rady Dialogu Społecznego.

Minęły 2 miesiące od tego momentu i nadal przepisami nie zajął się TK!

OPZZ przypomina, że przepisy naruszają autonomię partnerów społecznych, godzą w prawa konstytucyjne!

Dlaczego TK nie rozpatruje tego wniosku? Czy taki wniosek w ogóle wpłynął? Na te pytania poszukujemy odpowiedzi.

#Sprawdzam

Walka o emerytury stażowe trwa. Jak wiadomo OPZZ prowadzi tę batalię od lat. Przypomnijmy, emerytury stażowe dawałyby możliwość przejścia na emeryturę po przepracowaniu przez kobiety 35 lat i 40 lat przez mężczyzn bez względu na wiek. Obecnie Polki i Polacy mogą przejść na emeryturę w wieku 60 lat kobieta i 65 lat mężczyzna.

Ponownie przed wyborami Prezydent RP Andrzej Duda wraca do pomysłu wprowadzenia emerytur stażowych, co obiecywał już w kampanii wyborczej pięć lat temu. Przez 5 lat nie udało się jak widać zrobić nic!

Jak będzie teraz?

5 maja 2020 r. prezydent podpisał z przewodniczącym NSZZ "S" Piotrem Dudą umowę programową. Jednym z elementów tej umowy są właśnie emerytury stażowe. Prezydent po raz kolejny używa emerytur stażowych jako obietnicy wyborczej….

Nauczeni doświadczeniami ostatnich lat cieszymy się, że postulat emerytur stażowych jest podejmowany zarówno przez inne centrale związkowe, jak i samego Prezydenta. Nie mniej jednak nie zamierzamy odpuszczać naszej walki. Dla niektórych czasami jest to jedyny element gry, a nie potrzeba zrealizowania oczekiwań konkretnego postulatu pracowniczego.