Organizacje członkowskie OPZZ w okresie przedświątecznym potrafią czynić cuda. Zamieniają się w św. Mikołaja i spieszą do potrzebujących, z prezentami, z muzyką.

Biuro Prasowe OPZZ

W św. Mikołaja zamienili się członkowie Międzyzakładowego Związku Zawodowego Odkrywka Kopalni Węgla Brunatnego Bełchatów (organizacja członkowska OPZZ). Najpierw odwiedzili z prezentami świątecznymi dzieci z Ośrodka Interwencyjno-Socjalizacyjnego w Bełchatowie. Potem byli jeszcze w Domu Dziecka w Dąbrowie Rusieckiej. Dla przebywających tam dzieci też nie zabrakło prezentów.

Co roku związkowcy z MZZ Odkrywka KWB Bełchatów odwiedzają najmłodszych z placówek opiekuńczych, by choć trochę umilić im święta.

Piękny prezent zrobili górnicy z Bełchatowa pacjentom Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi zarażonym koronawirusem. Pod oknami szpitala 24 górników zagrało małym pacjentom kolędy. Dzieci oglądały ich z okien izolatek.

Górnicza orkiestra pojawiła się w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi po raz 10. Górniczy św. Mikołaj przywiódł prezenty pacjentom Instytutu i dał koncert kolęd w holu placówki. Koncert dla dzieci chorych na COVID-19 był drugim koncertem, zagranym specjalnie dla nich.