Na ile 21 postulatów OPZZ jest bliskie politykom z różnych klubów parlamentarnych, co ciekawego można znaleźć w programie Nowej Lewicy i jak podchodzimy do starzenia się społeczeństwa – to najważniejsze tematy ostatniego w tym roku posiedzenia Rady OPZZ. „Rodzynkiem na torcie” była uroczystość wręczenia nagród w konkursie „Diamentów OPZZ”.

Biuro Prasowe OPZZ

Reflektor OPZZ został przygotowany przez OPZZ oraz Centrum Ignacego Daszyńskiego. To już druga edycja badania. Pierwszą zorganizowano w 2019 r. przed wyborami parlamentarnymi. Tegoroczny Reflektor pokazuje jak kluby parlamentarne (Lewica, Koalicja Polska, Koalicja Obywatelska, Polska 2050, PiS, Konfederacja) odnoszą się do 21 postulatów OPZZ.

- Celem badania było promowanie postulatów OPZZ i zachęcić polityków do odniesienia się do nich – wyjaśniał Andrzej Radzikowski, przewodniczący OPZZ.

Najbardziej pozytywny stosunek do postulatów ma Lewica, która popiera większość z nich. Na kolejnych miejscach są Koalicja Polska i Koalicja Obywatelska. Wyniki Reflektora unaoczniają też miejsce, w jakim znajduje się OPZZ oraz dają pojęcie o tym, na ile i które postulaty Porozumienia są możliwe do zrealizowania, a które mogą przepaść.

Informacje na temat Reflektora skłoniły członków Rady OPZZ do podzielenia się refleksjami, niestety niezbyt optymistycznymi, np.: postulaty OPZZ popiera w tej chwili tylko opozycja; im bliżej wyborów, politycy stają się bardzie opiekuńczy; politycy zmieniają zdanie – np. KO była przeciwna emeryturom stażowym, teraz je propaguje; póki dana partia nie rządzi, popiera wszystko, gdy dochodzi do władzy już nie.

Nie jesteśmy gotowi na starość

O porozumieniu partnerów społecznych Rady Dialogu Społecznego dotyczącego aktywnego starzenia, zawartego 8 czerwca 2020 r., mówił Sebastian Koćwin, Wiceprzewodniczący OPZZ. Porozumienie jest jeszcze na wczesnym etapie wdrażania. Partnerzy zapisali w nim, że dopiero od 2023 roku będą składać sprawozdania z realizacji konkretnych zadań. Przypomniał, że porozumienie dotyczy działań na rzecz poprawy warunków zatrudnienia, działań wspierających zatrudnienie osób starszych, zarządzania umiejętnościami i kompetencjami, promowania zdrowia w miejscu pracy i poza nim, podniesienia świadomości i zrozumienia wyzwań i możliwości wynikających ze zmian demograficznych wśród pracodawców i pracowników.

Andrzej Radzikowski, przewodniczący OPZZ, zauważył, że nie jesteśmy gotowi na to, co znaczy starość.

Czym żyje Nowa Lewica?

Program wyborczy Nowej Lewicy prezentowało liczne grono polityków tej partii (połączyli się z członkami Rady zdalnie). Mówili o tym, co Nowa Lewica zrobiła w sprawie swoich obietnic wyborczych i o tym, co znalazło się w jej programie.

Członków Rady interesowały takie zagadnienia jak transformacja energetyczna i bezpieczeństwo energetyczne i co posłowie Nowej Lewica o tym myślą. – Bezpieczeństwo energetyczne to nie jest kwestia jednej ustawy. To proces, o którym trzeba dyskutować. Nie ufajmy, że rząd zrobi coś w tej sprawie – mówił Krzysztof Gawkowski, szef klubu parlamentarnego Nowej Lewicy. Partia chce zająć się przygotowaniem projektów stosownych ustaw.

Inny pomysł Nowej Lewicy to powołanie Komisji ds. pracy platformowej. Praca platformowa to ostatnio bardzo gorący temat. Dużo robi się w tej chwili w UE, by pracownicy platform zyskali takie same prawa pracownicze jak inni. Do tej pory posłowie Nowej Lewicy przedstawili 150 projektów ustaw z obszaru społecznego, co uważają za duży sukces.

Miłe zakończenie z diamentami

Ostatnim akcentem posiedzenia Rady OPZZ było wręczenie nagród laureatom konkursu „Diamenty OPZZ”.

Laureaci w kategorii Najlepszy Związkowiec:

• Jacek Zub, Przewodniczący Międzyzakładowego Związku Zawodowego Pracowników ArcelorMittal Dąbrowa Górnicza
  • Wanda Sobiborowicz, Prezes Okręgu Opolskiego Związku Nauczycielstwa Polskiego i Wiceprzewodnicząca Rady OPZZ Województwa Opolskiego

Laureaci w kategorii Najlepsza organizacja członkowska OPZZ, zrzeszająca do 500 członków:

• Wolny Związek Zawodowy Pracowników Gospodarki Morskiej przy Zarządzie Morskiego Portu Gdańsk SA
  • Organizacja Zakładowa nr 01-041 Ogólnopolskiego Pracowniczego Związku Zawodowego Konfederacja Pracy w Toyota Motor Manufacturing Poland sp. z o.o. - Wałbrzych
  • Związek Zawodowy "Metalowcy" CNH Industrial Polska sp. z o.o.

Laureaci w kategorii Najlepsza organizacja członkowska OPZZ, zrzeszająca powyżej 500 członków:

• Międzyzakładowa Komisja Rejonowa Związku Zawodowego Dyżurnych Ruchu PKP Katowice
  • Związek Zawodowy "Metalowcy" Fabryki Łożysk Tocznych Kraśnik SA
  • Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Pracowników Organizacja Międzyzakładowa FCA Poland SA i Spółek w Bielsku-Białej

Więcej o uroczystości w materiale Diamenty w rękach laureatów