Tarcza antyinflacyjna, o której informował w zeszłym tygodniu rzecznik rządu, nabiera coraz bardziej realnych kształtów. Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział w wywiadzie dla PAP, że tarcza ma częściowo złagodzić wzrost cen ciepła, gazu, paliw oraz żywności.

Biuro Prasowe OPZZ

Rząd powinien zaprezentować pakiet rozwiązań antyinflacyjnych w ciągu kilku najbliższych dni.

Z pakietu będą mogły skorzystać w pierwszej kolejności gospodarstwa o niskich i średnich dochodach. Mają też pojawić się rozwiązania dostępne dla wszystkich Polaków. Niektóre z rozwiązań powinny zacząć działać jeszcze w grudniu.

O potrzebie działań osłonowych wspominał już jakiś czas temu Norbert Kusiak, dyrektor Wydziału Polityki Gospodarczej i Funduszy Strukturalnych OPZZ: - Szczególnie martwi negatywny wpływ inflacji na płacę minimalną. W 2022 roku ma ona wzrosnąć do 3010 zł, czyli o 7,5 proc. r/r. W kontekście wysokiej inflacji, która pozostanie z nami na dłużej, oznacza to realny spadek wartość pensji minimalnej. Uderzy to szczególnie w najbiedniejsze gospodarstwa domowe. Dlatego niezbędne są działania osłonowe, o które się upominamy.