Jak wynika z najnowszego „Barometru Imigracji Zarobkowej – II półrocze 2018" przygotowanego przez agencję Personnel Service aż 3 na 4 Ukraińców chciałoby pracować w Polsce dłużej niż tylko pół roku, na które pozwala uproszczona procedura zatrudniania. Wydłużenia okresu legalnej pracy oczekuje też aż 66 proc. pracodawców. Sześć miesięcy legalnej pracy to za krótko – zarówno pracownicy z zagranicy, jak i polscy pracodawcy życzyliby sobie wydłużenie tego terminu.

Program ten jest zgodny z ideą kampanii „Pracuje Legalnie” – która jest wspierana przez Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych. http://www.prawawpracy.pl/

Jak podaje raport, 21 proc. firm w Polsce zatrudnia pracowników z Ukrainy. Jest to wzrost o 10 punktów procentowych w porównaniu z poprzednim badaniem. Jest to wynik pogłębiających się trudności ze znalezieniem pracowników na lokalnym rynku pracy.

Niecałe 60 proc. pracowników z Ukrainy planuje powrócić do Polski w celach zarobkowych. Dane z badania pokazują ze dobrze czują się oni w Polsce i nie był to jednorazowy ich pobyt nad Wisłą w celu szukania lepszych zarobków niż w swoim ojczystym kraju.

Strzałem w dziesiątkę okazało się wprowadzenie nowego typu zezwolenia na prace sezonową. W I półroczu 2018 r. złożono aż 157 tys. tego typu oświadczeń. Biorąc jednak pod uwagę skalę zjawiska ukraińskiej imigracji zarobkowej, konieczne są kolejne zmiany. Większość ankietowanych w badaniu określiła, że czas legalnego pobytu w Polsce w ramach uproszczonej procedury zatrudniania jest zbyt krótki. Jest to spójne zdanie dwóch stron społecznych – pracowników z Ukrainy jak i Polskich pracodawców. Zmiany są tym bardziej potrzebne, ponieważ właściciele firm potrzebują pracownika zza naszej wschodniej granicy na minimum 12 miesięcy, a najwięcej zakładów pracy chętnie widziało by ich na 18 miesięcy i dłużej.

W środę organizacje pracodawców oraz organizacje pozarządowe zaapelowały do minister rodziny i pracy Elżbiety Rafalskiej oraz minister przedsiębiorczości i technologii Jadwigi Emilewicz o wprowadzenie zmian, które usprawnią proces legalizacji pobytu i pracy obcokrajowców w naszym kraju.

Poszukiwania Ukraińców w ciągu najbliższych 12 miesięcy planuje 17 proc. polskich przedsiębiorstw – 30 proc. dużych, co piąte średnie i 15 proc. małych. Jeżeli chodzi o branże dominuje produkcja – już co trzecia firma produkcyjna będzie poszukiwała kadry ze Wschodu.

[fot: Pixabay.com]

Łukasz Mycka