Wicepremier i minister rozwoju Jadwiga Emilewicz na antenie Polsat News poinformowała, że w rządzie trwają rozmowy na temat zwiększenia zasiłku dla bezrobotnych:

„Rozmawiamy o podwyżce do kwoty około połowy płacy minimalnej, czyli byłby to niemal dwukrotny wzrost wysokości zasiłku w stosunku do tego, co mamy dziś. Wyniósłby w okolicach 1200 - 1300 zł brutto”.

Wysokość zasiłku dla bezrobotnych jest w Polsce zróżnicowana i zależy od stażu pracy. Na najwyższe świadczenie w wysokości 880,67 zł netto mogą liczyć osoby, które przepracowały powyżej 20 lat, w przypadku stażu pracy od 5 do 20 lat świadczenie to wynosi 741,87 zł netto, natomiast zasiłek dla osób ze stażem pracy do 5 lat stanowi jedynie 603,17 zł netto przez pierwsze trzy miesiące (to mniej niż oficjalna granica ubóstwa wynosząca 701 zł.). Po upływie tego okresu świadczenie jest jeszcze niższe.

Wypowiedź wicepremier Jadwigi Emilewicz jest odpowiedzią na zgłoszony przez OPZZ postulat podwyższenia rażąco niskich świadczeń dla bezrobotnych, jednakże kwota 1300 zł nie satysfakcjonuje naszej konfederacji. Domagamy się zwiększenia zasiłku dla bezrobotnych do poziomu przewidzianego Konwencją nr 168 Międzynarodowej Organizacji Pracy, czyli do poziomu co najmniej 50 proc. ostatnio pobieranego wynagrodzenia. Przypominamy, że zasiłek dla bezrobotnych jest wypłacany z Funduszu Pracy, który pracownicy tracący zatrudnienie przez lata sumiennie zasilali ze swojego funduszu wyangrodzeń. W obliczu znaczącej redukcji dochodów i widma bezrobocia powinni mieć oni pierwszeństwo do skorzystania ze świadczeń Funduszu, a godne świadczenia im się po prostu należą.

Pełna treść wypowiedzi wicepremier Jadwigi Emilewicz jest dostępna pod adresami:

oprac. Wydział Polityki Społecznej, Ubezpieczeń, Rynku Pracy i Zdrowia OPZZ