OPZZ z coraz większym niepokojem przygląda się wzrostowi zachorowań na COVID-19. Niewykluczone, że jeśli tendencja wzrostowa się utrzyma, rząd będzie musiał zaostrzyć restrykcje sanitarne. Minister zdrowia wskazuje połowę grudnia br. jako termin, kiedy rząd może podjąć decyzję w tej sprawie.

Biuro Prasowe OPZZ

Minister zdrowia Adam Niedzielski na antenie Radia Zet poinformował, że istnieje "czarny scenariusz", który zakłada zaostrzenie restrykcji. Zgodnie z jego słowami, jeśli do połowy grudnia br. liczba zakażeń znacząco nie spadnie, możliwe są decyzje rządu w tej sprawie.

Prognozy, którymi dysponuje rząd mówią o tym, że szczyt liczby zakażeń w czwartej fali COVID-19 w Polsce nastąpi w tym lub przyszłym tygodniu. W kolejnych tygodnia liczba nowych przypadków powinna zacząć spadać. Niestety, istnieje także mniej optymistyczny scenariusz. Zakłada on utrzymywanie się wysokiej liczby zakażeń.

Dzisiaj dane mówią o 19 936 nowych i potwierdzonych przypadkach zakażenia koronawirusem z województw: mazowieckiego (3756), wielkopolskiego (1694), śląskiego (1619), małopolskiego (1586), lubelskiego (1577), dolnośląskiego (1314), pomorskiego (1260), kujawsko-pomorskiego (1165), łódzkiego (1151), zachodniopomorskiego (1007), podkarpackiego (876), warmińsko-mazurskiego (817), podlaskiego (622), świętokrzyskiego (471), opolskiego (451), lubuskiego (380). 190 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Z powodu COVID-19 zmarło 111 osób, natomiast z powodu współistnienia COVID-19 z innymi schorzeniami zmarło 287 osób.