OPZZ po raz trzeci przyznało nagrody Diamenty OPZZ. Laureatów wyłoniono w czterech kategoriach: Najlepszy związkowiec, Najlepszy pracodawca, Najlepsza organizacja członkowska OPZZ, zrzeszająca powyżej 500 osób, Najlepsza organizacja członkowska OPZZ, zrzeszająca do 500 osób. Kapituła w każdej z kategorii wskazała po trzech zwycięzców. Diamenty OPZZ zostaną wręczone 15 grudnia br. podczas uroczystego posiedzenia Rady OPZZ. Pracodawcy swoje Diamenty odbiorą w terminach indywidualnie z nimi ustalonych.

Biuro Prasowe OPZZ

Diamenty OPZZ przyznawane są od 2019 r. Celem konkursu jest nagradzanie związkowców lub organizacji związkowych, które w szczególny sposób wyróżniły się w walce o godne i bezpieczne warunki pracy, skutecznie bronią miejsc pracy, wyróżniają się w działalności związkowej. Pracodawcy są nagradzani za poszanowanie zasad dialogu społecznego i współpracę z organizacjami związkowymi.

Laureaci Diamentów OPZZ 2021

Kategoria: Najlepszy związkowiec

Wanda Sobiborowicz, prezes Okręgu Opolskiego ZNP i Wiceprzewodnicząca Rady ZNP

Edward Śledź, Przewodniczący Związku Zawodowego Górników w Polsce, region noworudzko-wałbrzyski

Jacek Zub, członek Rady Federacji Związków Zawodowych Metalowców i Hutników w Polsce.

Kategoria: Najlepsza organizacja członkowska OPZZ, zrzeszająca powyżej 500 osób

Międzyzakładowa Komisja Rejonowa Związku Zawodowego Dyżurnych Ruchu PKP Katowice

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Pracowników Organizacja Międzyzakładowa FCA Poland SA i Spółek w Bielsku-Białej

Związek Zawodowy "Metalowcy" Fabryka Łożysk Tocznych Kraśnik SA.

Kategoria: Najlepsza organizacja członkowska OPZZ, zrzeszająca do 500 osób

Organizacja Zakładowa nr 01-041 w Toyota Motor Manufacturing Poland sp. z o. o.

Wolny Związek Zawodowy Pracowników Gospodarki Morskiej przy Zarządzie Morskiego Portu Gdańsk SA – organizacja międzyzakładowa

Związek Zawodowy "Metalowcy" CNH Industrial Polska sp. z o. o. Płock.

Kategoria: Najlepszy pracodawca

Dorota Abramczyk, dyrektor Miejsko-Powiatowej Biblioteki Publicznej im. B. Prusa w Zgierzu

CNH Industrial Polska sp. z o. o. w Płocku

TOP FARMS Głubczyce sp. z o. o.

Kapituła miała ciężki orzech do zgryzienia, ponieważ wybierała laureatów spośród dużej liczby nominowanych, na dodatek szczególnie zasłużonych w pracy związkowej. Zdobywcami Diamentów są nieliczni, ale wszyscy zasługują na uznanie i szacunek.

Wszystkim – i nominowanym i laureatom – serdecznie gratulujemy!