OPZZ z zainteresowaniem przyjął oficjalną zapowiedź rządu dotycząca tarczy antyinflacyjnej. Premier Mateusz Morawiecki poinformował, że będzie to pakiet obniżek podatków: akcyzy na paliwo, podatku VAT na gaz i energię elektryczną i dodatek osłonowy dla 5 mln gospodarstw domowych. Niektóre z zaplanowanych działań mają obowiązywać przez trzy miesiące, inne przez pięć miesięcy. OPZZ będzie się przyglądać wszystkim jej zapisom i wyraża nadzieję, że ta tarcza okaże się realną pomocą dla mieszkańców Polski.

Biuro Prasowe OPZZ

Premier Mateusz Morawiecki przedstawił dzisiaj szczegóły dotyczące tarczy antyinflacyjnej. Inflacja dotyka nas wszystkich szczególnie w trzech obszarach: w górę poszybowały ceny żywności, paliw i energii.

Obniżka podatków na paliwo i energię

Rząd zdecydował, że od 20 grudnia 2021 r. obniży akcyzę na paliwo do minimalnego dozwolonego poziomu w UE. Ponadto od 1 stycznia 2022 r. do 31 maja 2022 r. paliwa zostaną zwolnione z podatku od sprzedaży detalicznej. Premier zapowiedział również zwolnienia z opłaty emisyjnej. Wszystkie te działania mają w najbliższym czasie doprowadzić do spadku cen paliwa rzędu 20-30 gr.

Obniżony ma być także podatek VAT na gaz ziemny z 23 na 8 proc. Nowe stawki będą obowiązywać od stycznia do marca 2022 r. Efekty tego posunięcia powinny przynieść oszczędności w wysokości ok. 140 zł na kwartał. To ważne dla osób ogrzewających domy i mieszkania gazem, ponieważ drożał on w ostatnich miesiącach kilka razy.

Ważnym założeniem tzw. tarczy antyinflacyjnej jest 0 proc. akcyzy na energię elektryczną i VAT obniżony z 23 do 5 proc. Ta obniżka ma też obowiązywać od stycznia do marca 2022 r. Premier zapowiedział też podjęcie starań o zmianę zasad handlu uprawnieniami do emisji CO2. Rząd chce również blokować działania, które mogłyby doprowadzić do dalszego wzrostu cen energii elektrycznej.

Dodatek osłonowy od 400 do 1150 zł

Rząd miał zamiar obniżyć VAT na artykuły spożywcze do 0 proc. Niestety, nie zgadza się na to UE. W zamian rząd przygotował dodatek osłonowy. Będzie wynosił od 400 do 1150 zł w zależności od dochodu gospodarstwa domowego. Ma być wypłacany w dwóch transzach.

Dla gospodarstw jednoosobowych limit dochodowy wyniesie 2100 zł miesięcznie. Rząd przewidział w tym przypadku jednorazową dopłatę w wysokości 400 zł. Dwu- i trzyosobowe gospodarstwa domowe dostaną 600 zł. Rodzinom 4- i 5-osobowym rząd wypłaci po 850 zł. Najwięcej, bo 1150 zł, otrzymają co najmniej sześcioosobowe rodziny. W każdym z tych przypadków dochód na osobę nie będzie mógł przekroczyć 1500 zł na osobę w rodzinie miesięcznie.

Z dodatku osłonowego skorzysta ponad 5 mln gospodarstw domowych.