Obchody Święta Pracy w regionach! Pracownicy będą manifestowali przeciwko wojnie na Ukrainie oraz obniżeniu standardów życia polskich rodzin.

Województwo Kujawsko-Pomorskie

1 maja 2022 r., Bydgoszcz, Plac Wolności, godz. 11.00 – manifestacja Rady Wojewódzkiej OPZZ i Nowej Lewicy; w programie: wystąpienia Przewodniczącego Rady Wojewódzkiej OPZZ i Przewodniczącego Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy, składanie wieńców, piknik

1 maja 2022 r., Włocławek, godz. 11.00 – Rada Powiatu OPZZ wspólnie z Nową Lewicą zapowiada wystąpienia, składanie wieńców, piknik

1 maja 2022 r., Toruń, godz. 11.00 – Rada Powiatu OPZZ wspólnie z Nową Lewicą zapowiada wystąpienia, składanie wieńców, piknik

1 maja 2022 r., Grudziądz, godz. 11.00 – Rada Powiatu OPZZ wspólnie z Nową Lewicą zapowiada wystąpienia, składanie wieńców, piknik

Województwo Lubelskie

1 maja 2022 r., Lublin, Cmentarz przy ul. Lipowej, Grób Nieznanego Żołnierza, godz. 11.00 – przedstawiciele Rady OPZZ Województwa Lubelskiego razem z przedstawicielami Lewicy złożą kwiaty przy Grobie Nieznanego Żołnierza.

Województwo Łódzkie

1 maja 2022 r., Łódź, Park im. Józefa Piłsudskiego (Park na Zdrowiu), pomnik Czynu Rewolucyjnego, godz. 10.30 – przedstawiciele Rady OPZZ Województwa Łódzkiego razem z przedstawicielami Lewicy złożą kwiaty pod Pomnikiem Czynu Rewolucyjnego.

Województwo Małopolskie

1 maja 2022 r., Kraków, pomnik Czynu Zbrojnego Proletariatu przy Al. Daszyńskiego, godz. 12.00 – przedstawiciele Rady OPZZ Województwa Małopolskiego złożą wieniec pod Pomnikiem Czynu Zbrojnego Proletariatu.

Województwo Opolskie

30 kwietnia 2022 r., Opole, pomnik Bojownikom o Polskość Śląska Opolskiego (tzw. opolska Nike), godz. 12.00 – przedstawiciele Rady OPZZ Woj. Opolskiego wspólnie z przedstawicielami Lewicy złożą kwiaty pod pomnikiem Bojownikom o Polskość Śląska Opolskiego, następnie odbędzie się wspólna konferencja prasowa z udziałem zaproszonych przedstawicieli samorządu i władz lojalnych.

Województwo Podkarpackie

30 kwietnia 2022 r., Stalowa Wola, pomnik Eugeniusza Kwiatkowskiego przy ul. Staszica. godz. 12.00 – przedstawiciele Rady OPZZ Województwa Podkarpackiego i Nowej Lewicy złożą wieniec pod pomnikiem Eugeniusza Kwiatkowskiego, a następnie wezmą udział w konferencji prasowej, na którą zostały zaproszone lokalne media.

Województwo Podlaskie

1 maja 2022 r., Białystok, pomnik Bohaterów Ziemi Białostockiej (naprzeciwko placu Niezależnego Zrzeszenia Studentów), godz. 7.00 –przedstawiciele Rady OPZZ Woj. Podlaskiego wspólnie z przedstawicielami Lewicy złożą kwiaty pod pomnikiem Bohaterów Ziemi Białostockiej.

Województwo Pomorskie

28 kwietnia 2022 r., Gdańsk, siedziba Nowej Lewicy – wspólna konferencja prasowa Rady OPZZ Woj. Pomorskiego i Nowej Lewicy poświęcona Świętu Pracy

30 kwietnia 2022 r., Gdańsk, Pomnik Tym, Co za Polskość Gdańska – przedstawiciele Rady OPZZ Woj. Pomorskiego złoża kwiaty pod Pomnikiem

1 maja 2022 r., Kwidzyn – centralne obchody wojewódzkie Święta Pracy; organizacje związkowe OPZZ i Nowa Lewica wspólnie złożą kwiaty w miejscach związanych ze Świętem Pracy, zapowiadają wspólne wystąpienia

Województwo Śląskie

25 kwietnia 2022 r., Katowice, pomnik Powstańców Śląskich, godz. 11.00 – Rada OPZZ Woj. Śląskiego razem z Lewicą złoży kwiaty pod Pomnikiem; następnie odbędzie się konferencja prasowa Rady OPZZ Woj. Śląskiego i Lewicy.

Województwo Świętokrzyskie

1 maja 2022 r., Kielce, tablica poświęcona Stefanowi Artwińskiemu (przy ul. Sienkiewicza 11, róg ul. Wesołej), godz. 10.00 – delegacja Rady OPZZ Woj. Świętokrzyskiego i Nowej Lewicy zaprasza na konferencję prasową; następnie działacze złożą kwiaty pod tablicą poświęconą Stefanowi Artwińskiemu.

Województwo Warmińsko-Mazurskie

3 maja 2022 r., Olsztyn, pomnik Bohaterom Walk o Wyzwolenie Narodowe i Społeczne Warmii i Mazur w parku w Jakubowie, godz. 9.30 – przedstawiciele Rady OPZZ Woj. Warmińsko-Mazurskiego razem z Lewicą złoży kwiaty pod pomnikiem Bohaterom Walk o Wyzwolenie Narodowe i Społeczne Warmii i Mazur, następnie przewidziano wspólną konferencję prasową.

Województwo Wielkopolskie

30 kwietnia 2022 r., Poznań, plac Bernardyński, godz. 10.00 – przedstawiciele Związku Zawodowego Pracowników „Porozumienie 2014” wraz z Federacją Przemysłu Spożywczego złożą wieniec pod tablicą na placu Bernardyńskim, która upamiętnia pierwszy pochód 1-majowy w Poznaniu.

1 maja 2022 r., Poznań, plac Adama Mickiewicza, pomnik Ofiar Czerwca 1956, godz. 11.00 – Rada OPZZ Powiatu Poznańskiego, Grodzkiego i Ziemskiego złoży kwiaty pod Pomnikiem Ofiar Czerwca 1956 (Poznańskie Krzyże) na placu Adama Mickiewicza, a następnie uda się pod pamiątkową tablicę na Zamku Cesarskim, gdzie również złoży kwiaty ku Pamięci Poznańskich Robotników Kolejowych, którzy polegli podczas demonstracji przeciwko pogorszeniu warunków bytu w 1920 r.

1 maja 2022 r., Turek, godz. 10.30, plac obok pomnika Nigdy Więcej Wojny, ul. Kolska Szosa – wiec pierwszomajowy OPZZ i Nowej Lewicy.

Województwo Zachodniopomorskie

1 maja 2022 r., Szczecin, park Kasprowicza (vis a vis Jasnych Błoni), godz. 11.00 – wiec i złożenie kwiatów pod pomnikiem Czynu Polaków, wystąpienia Jacka Dubińskiego, Przewodniczącego Rady OPZZ Woj. Zachodniopomorskiego oraz wiceprzewodniczących zachodniopomorskiej Lewicy: posłanki Katarzyny Kotuli i posła Dariusza Wieczorka.

1 maja 2022 r., Szczecin, park Kasprowicza (vis a vis Jasnych Błoni), godz. 11.40 – konferencja prasowa Rady OPZZ Woj. Zachodniopomorskiego i Lewicy.

1 maja 2022 r., Koszalin, pomnik Byliśmy, Jesteśmy, Będziemy, godz. 11.00 – wiec Rady Powiatowej OPZZ i koszalińskich samorządowców.