ZUS wprowadza kolejne udogodnienie, dzięki któremu można ZUS odwiedzić online. E-wizyta to zdalna wideorozmowa z ekspertem z placówki ZUS.

Aby można było odwiedzić ZUS online, wystarczy komputer, tablet lub smartfon z kamerą i mikrofonem. Klient wybierze dogodny dla siebie termin i godzinę wizyty online. Podczas e-wizyty eksperci ZUS odpowiedzą na pytania z zakresu emerytur i rent, zasiłków, ubezpieczeń i składek, rozliczeń z płatnikami oraz ulg i umorzeń.

Z e-wizyty można już korzystać w oddziałach ZUS w Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu. Od listopada usługa będzie dostępna we wszystkich oddziałach.

E-wizyta to kolejne udogodnienie, które ZUS wprowadza, aby podnieść jakość i bezpieczeństwo obsługi naszych obywateli.  To nowa e-usługa, dzięki której można załatwić sprawę  z dowolnego miejsca i w dowolnym czasie, bez wychodzenia z domu.

Jak to działa?

Na wirtualną wizytę można umówić się w dni robocze w godzinach 9:00–14:30. Połączenie potrwa do 20 minut.

Aby zarezerwować e-wizytę należy wejść na stronę www.zus.pl. Podczas rezerwacji podajemy swoje dane: imię, nazwisko, numer telefonu, adres e-mail, kod pocztowy. Należy wybrać również obszar merytoryczny e-wizyty, czyli: zasiłki, emerytury i renty, firmy i pracujący, założenie profilu PUE, doradca ds. ulg i umorzeń.

Dzień przed spotkaniem klient otrzyma SMS z przypomnieniem o e-wizycie. W dniu e-wizyty, na godzinę przed spotkaniem otrzyma mail z linkiem do połączenia z pracownikiem ZUS.

Jeśli klient będzie chciał uzyskać informacje w konkretnej, indywidualnej sprawie, powinien przygotować dokument tożsamości. Należy go pokazać do kamery podczas e-wizyty.

W e-wizycie może też wziąć udział opiekun faktyczny lub prawny. Wtedy klient powinien zaznaczyć odpowiednią opcję na etapie rezerwacji. Jeżeli klient posiada pełnomocnictwo, które jest zarejestrowane w ZUS, może także odbyć e-wizytę w imieniu innej osoby.

B.G