Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych publikuje wyjaśnienia Państwowej Inspekcji Pracy dot. szkolenia w dziedzinie BHP.

Stanowisko Głównego Inspektora Pracy z dnia 1 kwietnia 2020 r. stanowiło propozycję dla pracodawców postawionych w sytuacji wymagającej podjęcia działań w obszarze bhp, wymaganych prawem pracy – przeprowadzenia szkoleń w dziedzinie bhp w terminach i w trybach wynikających z rozporządzenia w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy. Stanowisko GIP dopuszczało możliwość przeprowadzania szkoleń okresowych pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych w formie samokształcenia kierowanego lub seminarium (o czasie trwania min. 8 h lekcyjnych), w szczególności z użyciem środków komunikacji elektronicznej, wykorzystujących możliwość przesyłania obrazu i dźwięku (on-line). Zgodnie z powyższym stanowiskiem egzamin sprawdzający przyswojenie przez uczestnika szkolenia okresowego wiedzy objętej programem szkolenia, należało przeprowadzić niezwłocznie po odwołaniu stanu epidemii lub zagrożenia epidemiologicznego. Na czas opublikowania Stanowiska GIP nie były jeszcze uchwalone przepisy regulujące kwestię szkoleń w dziedzinie bhp w związku z epidemią koronawirusa.

Stanowisko Głównego Inspektora Pracy z dnia 1 kwietnia 2020 r. utraciło moc w związku z wejściem w życie w dniu 18 kwietnia 2020 r. ustawy o szczególnych instrumentach wsparcia w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-21, która znowelizowała ustawę o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji m in. w zakresie szkoleń w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny.

Źródło: https://www.pip.gov.pl/