Główny Inspektor Sanitarny podpisał 4 czerwca 2020 r. drugą aktualizację wytycznych dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3. Wytyczne te łagodzą obostrzenia dla ww. instytucji.

W przypadku żłobków i klubów dziecięcych w jednej sali mogą przebywać 3 grupy po ośmioro dzieci, przy czym zaleca się umieszczenie przegrody uniemożliwiającej dzieciom i opiekunom z trzeciej grupy kontakt z pozostałymi grupami. Minimalna przestrzeń do wypoczynku, zabawy i zajęć dla dzieci w sali nie może być mniejsza niż 2,5 m2 na 1 dziecko i każdego opiekuna.

Drugą ważną zmianą jest umożliwienie wyjścia z dziećmi poza teraz instytucji opieki, na pobliskie tereny rekreacyjne, jeśli instytucja opieki nie ma własnego ogrodu/placu zabaw. W przypadku korzystania przez grupę z placu zabaw poza terenem danego podmiotu zaleca się korzystanie z niego przez dzieci z jednej grupy, po uprzednim czyszczeniu z  użyciem detergentu lub dezynfekowanie sprzętów/przedmiotów, do których dzieci będą miały dostęp.

Aktualne wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego oraz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania znajdziesz tutaj:

Źródło: Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej