Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych skierowało Pismo do Prezydenta Miasta Olsztyna Piotra Grzymowicza ws. Akcji Protestacyjnej pod olsztyńskim ratuszem, która odbędzie się już dziś o godz. 15:30. OPZZ zaapelowało o konstruktywne rozmowy z pracownikami ws. podwyżek wynagrodzeń w sferze budżetowej, które zakończą się satysfakcjonującym dla obojga stron rozwiązaniem.

Biuro prasowe OPZZ

Pensje pracowników olsztyńskiej budżetówki bardzo często oscylują w granicach najniższej krajowej i od wielu lat nie były waloryzowane. I właśnie dlatego dziś, pracownicy i związkowcy spotkają się pod olsztyńskim ratuszem, aby głośno wyrazić swój sprzeciw i niezadowolenie z dotychczasowej polityki płacowej Urzędu Miasta, apelując do Prezydenta Pana Piotra Grzymowicza o dialog i dostrzeżenie ich problemów oraz potrzeb.

Związki zawodowe i pracownicy po raz kolejny muszą walczyć o godne pensje i adekwatną
do sytuacji regulację płac.
Zmusza ich do tego szalejąca inflacja, kryzys gospodarczy i gigantyczny wzrost kosztów życia, ale także bierność władz, które nie dostrzegają albo nie chcą dostrzegać tego problemu.

Nie ma naszej zgody na lekceważenie pracowników i ich prawa do godnej pensji oraz godnego życia, dlatego dziś protestujemy i domagamy się realnego wzrostu wynagrodzeń w sferze budżetowej!

Pismo skierowane przez OPZZ do Prezydenta Olsztyna TUTAJ