23 marca w Lublinie odbyło się VII posiedzenie Wojewódzkiej Rady Rynku Pracy. W spotkaniu uczestniczyła Wiesława Janczak, przewodnicząca Rady OPZZ Województwa Lubelskiego.

Rada OPZZ Województwa Lubelskiego

Zebrani zapoznali się ze sprawozdaniem z wykorzystania środków Funduszu Pracy będących w dyspozycji Samorządu Województwa Lubelskiego w 2022 roku oraz ocenili racjonalność gospodarowania tymi środkami. W czasie spotkania omówiono monitoring Regionalnego Planu Działań na rzecz Zatrudnienia na 2022 rok.

Przedstawiono również projekt „Wykazu zawodów, za które może być dokonywana refundacja wynagrodzeń i składek na ubezpieczenia społeczne młodocianych pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę w celu przygotowania zawodowego”.

Zebrani otrzymali informację dotyczącą końcowego rozliczenia VI edycji projektów pozakonkursowych MUP/PUP w ramach PO WER, realizowanych w latach 2021-2022. Następnie członkowie Wojewódzkiej Rady Rynku Pracy w Lublinie zaopiniowali wnioski w sprawie uruchomienia nowych oraz funkcjonujących kierunków kształcenia.

W dalszej części spotkania przedstawione zostały bieżące informacje dotyczące wdrażania Europejskiego Funduszu Społecznego przez Wojewódzki Urząd Pracy w Lublinie w zakresie Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020.