Obradująca w dniu 12 grudnia 2023 roku Rada Federacji Związków Zawodowych Metalowców i Hutników zapoznała się z sytuacją w ArcelorMittal Poland S.A. Po zapoznaniu się z sytuacją członkowie Rady omówili i podjęli w tej kwestii stosowne Stanowisko.

Rada Federacji Związków Zawodowych Metalowców i Hutników wyraża zaniepokojenie i obawy dotyczące dalszego funkcjonowania największego zakładu hutniczego w Polsce. W drugiej połowie 2023 roku Zarząd ArcelorMittal Poland S.A. wstrzymał pracę linii produkcyjnych w sosnowieckim oraz krakowskim oddziale spółki.

W grudniu podjęto kolejną nieakceptowalną decyzję ograniczającą zatrudnienie, która dotyczyła zatrzymania krakowskiej Koksowni. Bez jakichkolwiek konsultacji społecznych zakomunikowano o rozpoczęciu procesu likwidacji Spółki ArcelorMittal Tubulars Products Kraków. Proces ograniczenia zatrudnienia tylko w tych zakładach bezpośrednio dotyka około 500 pracowników. Dodatkowo kolejnych 300 osób wykonujących pracę utrzymania ruchu w spółkach hutniczych zagrożonych zostało zwolnieniem.

Rada Federacji Związków Zawodowych Metalowców i Hutników w pełni popiera protest NSZZ Pracowników ArcelorMittal Poland S.A. i pozostałych związków zawodowych działających AMP.

Treść Stanowiska TUTAJ