Od  26 kwietnia zasiłek macierzyński może być wyższy - to efekt nowelizacji Kodeksu pracy. Zgodnie z przepisami przejściowymi, rodzice, którzy tego dnia pobierali już świadczenie, mogą otrzymać je w wyższej kwocie, ale muszą złożyć wniosek o przeliczenie zasiłku.

Zasiłek macierzyński po złożeniu wniosku może wynosić 100 proc. podstawy wymiaru zasiłku za okres urlopu macierzyńskiego i 70 proc. podstawy wymiaru zasiłku za okres urlopu rodzicielskiego. Z kolei, jeśli ubezpieczona mama złoży tzw. długi wniosek o zasiłek macierzyński do 21 dni po porodzie albo przyjęciu dziecka na wychowanie, zasiłek będzie wynosił 81,5 proc. wymiaru za cały okres jego pobierania.

Ale uwaga! Nie dotyczy to jednak dodatkowych, wprowadzonych nowymi przepisami 9 tygodni urlopu rodzicielskiego, które przysługują drugiemu rodzicowi. W tym przypadku zasiłek będzie zawsze wynosił 70 proc. podstawy wymiaru zasiłku.

Termin składania wniosków o przeliczenie zasiłku mija 17 maja. Później złożenie wniosku nie będzie już możliwe i zasiłek będzie wypłacany w dotychczasowej wysokości.

..