27 czerwca w siedzibie CS Natura Tour w Warszawie odbyło się Walne Zebranie Delegatów Konfederacji Kolejowych Związków Zawodowych (KKZZ).  Przyjęto nowy program oraz wybrano nowe władze na kolejną - piątą kadencję.

Po przyjęciu sprawozdań za mijająca kadencję delegaci reprezentujący kolejowe związki zawodowe przystąpili do głosowania w wyborach nowych władz Konfederacji. Przewodniczącym jednogłośnie został wybrany Leszek Miętek (Związek Zawodowy Maszynistów Kolejowych w Polsce), a wiceprzewodniczącymi Agnieszka Olejnik (Związek Zawodowy Dyspozytorów PKP) i Piotr Dubrownik (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Rewidentów Taboru). Przewodniczącym Komisji Rewizyjnej KKZZ będzie Krzysztof Trela ze Związku Zawodowego Dyspozytorów PKP.

Podczas zebrania przegłosowano i przyjęto Uchwałę Programową na kolejne lata, przewidującą aktywizację struktur związkowych, rekrutację nowych członków oraz wzmocnienia pozycji związków zawodowych w reprezentowaniu interesów pracowników kolei. Niezbędne będzie również jeszcze większe zaangażowanie Konfederacji we współpracy z OPZZ do kształtowania polityki gospodarczej, społecznej i zabezpieczenia społecznego i obrony stabilnych miejsc pracy oraz prawa związkowego. Aktywność KKZZ w kolejnej kadencji powinna przekładać się na działania i walkę o jakość zatrudnienia, wyższe wynagrodzenia i regulację podstaw prawnych związanych z działalnością związków zawodowych.