OPZZ nie ustaje w podejmowaniu działań zapobiegających negatywnym skutkom projektu rozporządzenia metanowego. Po apelach do Ministerstwa Aktywów Państwowych oraz Ministerstwa Klimatu i Środowiska interweniujemy także u polskich europarlamentarzystów oraz szefów klubów w Sejmie.

Maciej Zaboronek, Wydział Polityki Gospodarczej

Projektowane rozporządzenie metanowe może mieć bardzo duży wpływ na rzeczywistość społeczno-ekonomiczną Polski w najbliższych kilku latach. Mimo to, temat wciąż wydaje się być nieadekwatnie mało obecny w debacie publicznej i politycznej. Wprowadzenie zapisów rozporządzenia w ostatnio przedstawianej formie nałoży nowe limity emisji metanu na kopalnie węgla kamiennego w Polsce. Planowane normy, mające wejść w życie już 1 stycznia 2027 roku, są jednak obecnie niemożliwe do spełnienia przez zdecydowaną większość zakładów. Unijne cele redukcji emisji metanu mogą w praktyce oznaczać likwidację większości kopalń węgla kamiennego w naszym kraju już w ciągu niecałych czterech lat. Polski system energetyczny absolutnie nie jest na to gotowy. Grożą nam zatem poważne problemy, które będą dotyczyć nie tylko zatrudnionych w sektorach energetycznym i wydobywczym, ale wszystkich mieszkańców Polski. Więcej na ten temat w dwóch tekstach na naszej stronie TUTAJ i TUTAJ

W związku z powagą sytuacji podejmujemy kolejne działania informacyjne i zapobiegawcze. Wczoraj Wiceprzewodnicząca OPZZ Barbara Popielarz wysłała pismo do wszystkich polskich posłanek i posłów Parlamentu Europejskiego, którzy już niebawem, wraz z całym PE, będą głosować nad rozporządzeniem. Pismo informuje deputowanych do Europarlamentu o możliwych bardzo dużych problemach wynikających z procedowanej wersji dokumentu, jak choćby poważne zagrożenie bezpieczeństwa energetycznego kraju oraz szybka utrata setek tysięcy miejsc pracy i nawołuje do podjęcia pilnych działań mających na celu powstrzymanie tego scenariusza.

Podobne pismo otrzymali wczoraj szefowie i szefowe klubów parlamentarnych polskiego Sejmu. OPZZ apeluje w nim o dostrzeżenie skali problemu i podjęcie szerszych działań możliwych z poziomu partii, które mają swoich reprezentantów w Parlamencie Europejskim.

OPZZ z uwagą śledzi dalsze losy projektu rozporządzenia metanowego i będzie podejmować kolejne niezbędne działania w tej sprawie.