OPZZ oczekuje podwyżki płac w sferze finansów publicznych o 20% w 2023 r. i 24% w 2024 roku. Dynamika wzrostu wynagrodzeń musi być wyższa niż proponuje rząd (6,6%) i wyprzedzać wzrost płacy minimalnej, aby nie dochodziło do spłaszczenia wynagrodzeń, które należy uznać za największy problem pracowników sektora publicznego - to najważniejsze wnioski z debaty o wynagrodzeniach w 2024 roku, która odbyła się w Radzie Dialogu Społecznego.

Norbert Kusiak, dyrektor Wydziału Polityki Gospodarczej OPZZ

W trakcie dyskusji na forum Zespołu problemowego ds. budżetu, wynagrodzeń i świadczeń socjalnych Rady Dialogu Społecznego w dniu 29 czerwca br. strona pracowników i strona pracodawców zaprezentowały swoje stanowiska w sprawie:

• rządowej propozycji wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz minimalnej stawki godzinowej w 2024 roku;
  • założeń projektu budżetu państwa na rok 2024;
  • rządowej propozycji średniorocznego wskaźnika wzrostu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej na rok 2024.

W kwestiach tych nie osiągnięto porozumienia, ale strona pracowników i strona pracodawców zadeklarowały gotowość dalszego poszukiwania kompromisu w trakcie kolejnego posiedzenia Zespołu, które odbędzie się 5 lipca br.

W dalszej części posiedzenia omówiono wniosek Federacji Związków Zawodowych Pracowników Kultury i Sztuki w sprawie podjęcia aktywnych działań na rzecz wzrostu niskich płac pracowników instytucji kultury oraz ustanowienia systemowych rozwiązań, mających na celu wyłączenie z płacy minimalnej wszelkich dodatków do wynagrodzenia, zwłaszcza dodatków funkcyjnych. W sprawie tej nie osiągnięto porozumienia z uwagi na sprzeciw strony pracodawców. Członkowie Zespołu zgodnie jednak stwierdzili, że wynagrodzenia w sektorze publicznym są zbyt niskie, dlatego zwrócili się do strony rządowej o podjęcie systemowych działań w sprawie wzrostu wynagrodzeń pracowników sektora publicznego.

Przeprowadzono ponadto debatę z udziałem członków Zespołu ds. ubezpieczeń społecznych RDS na temat zwiększenia wskaźnika waloryzacji rent i emerytur. Dyskusja nie zakończyła się porozumieniem.

OPZZ na posiedzeniu reprezentowali: Roman Piotrowski - członek Rady i Prezydium OPZZ, Agnieszka Lachcik - przewodnicząca Federacji Związków Zawodowych Pracowników Kultury i Sztuki oraz Norbert Kusiak - ekspert OPZZ.