Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych (OPZZ) na prośbę Federacji Związków Zawodowych Pracowników Automatyki i Telekomunikacji PKP wystąpiło do premiera Mateusza Morawieckiego w sprawie sytuacji w spółce PKP Telkol sp. z o.o. Jedyną możliwością uratowania spółki przed upadkiem jest ulokowanie jej w strukturach spółki PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Norbert Kusiak, dyrektor Wydziału Polityki Gospodarczej OPZZ

W piśmie do premiera Mateusza Morawieckiego Barbara Popielarz, wiceprzewodnicząca OPZZ wskazuje na negatywne skutki społeczno-gospodarcze przedłużającej się procedury zbycia, należących do spółki Polskie Koleje Państwowe S.A., udziałów w PKP Telkol sp. z o.o. na rzecz PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Koncepcja ta zyskała poparcie ministra aktywów państwowych, jako rozwiązanie, które pozwoli PKP Telkol na sanację sytuacji ekonomicznej i rozwój spółki. Pomimo to brakuje wymiernych efektów negocjacji prowadzonych pomiędzy zarządami PKP S.A. a PKP PLK S.A. Taki stan budzi duże zaniepokojenie wśród ponad 400 pracowników PKP Telkol.

PKP Telkol to strategiczna spółka na rynku telekomunikacyjnym, ważna dla bezpieczeństwa ruchu kolejowego. Jej działalność jest kluczowa dla rozwoju polskiego przemysłu kolejowego, a także dla poprawy jakości usług transportu kolejowego w Polsce. Przedłużająca się procedura zbycia udziałów spółki PKP Telkol destabilizuje jej sytuację finansową. Potrzebne są pilne decyzje, aby nie doprowadzić do upadku spółki!

Według Federacji Związków Zawodowych Pracowników Automatyki i Telekomunikacji obecna sytuacja jest spowodowana zaniedbaniami ze strony poprzedniego zarządu PKP Telkol, który zadłużył spółkę. Konsekwencje tego ponieśli pracownicy. W spółce zredukowano zatrudnienie o około 300 osób, zmniejszono wynagrodzenia, wypowiedziano Zakładowy Układ Zbiorowy Pracy i obniżono świadczenia z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych. Od dawna nie ma żadnych podwyżek wynagrodzeń.

Co istotne, strona społeczna wywiązała się z deklaracji zachowania pokoju społecznego w trakcie negocjacji pomiędzy PKP S.A. i PKP PLK S.A. Wszystko wskazuje jednak na to, już niedługo związkowcy podejmą bardziej radyklane działania wobec braku efektów toczących się rozmów. Dlatego niezwykle istotne jest, aby proces zbycia udziałów spółki PKP Telkol został przyspieszony i zakończony pozytywnym rezultatem. Byłby to kluczowy krok do zapewnienia stabilności miejsc pracy i tym samym zachowania pokoju społecznego w spółce.

W związku z sytuacją w PKP Telkol OPZZ wezwało premiera do dokonania pogłębionej oceny sytuacji w spółce i podjęcia pilnych decyzji w sprawie przyspieszenia procesu zbycia udziałów PKP Telkol przy zagwarantowaniu ochrony praw pracowników w trakcie tego procesu. Wniosło także o zorganizowanie spotkania właściwych ministrów oraz zarządów PKP S.A. i PKP PLK S.A. z przedstawicielami Federacji Związków Zawodowych Pracowników Automatyki i Telekomunikacji PKP.

Pismo OPZZ ws. sytuacji w spółce PKP Telkol sp. z o. o TUTAJ

(nq)