Prezydent RP Andrzej Duda pozytywnie zareagował na wniosek Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych o pilne powołanie w skład Rady Dialogu Społecznego (RDS) przedstawicieli strony rządowej.

Norbert Kusiak,
dyrektor Wydziału Polityki Gospodarczej OPZZ
sekretarz Prezydium RDS z ramienia OPZZ

To kluczowa decyzja Prezydenta RP, która przywróci dialog społeczny w Polsce po wyborach parlamentarnych 15 października.

Warto przypomnieć, że zgodnie z ustawą o Radzie Dialogu Społecznego i innych instytucjach dialogu społecznego, członków Rady będących przedstawicielami strony rządowej - członków Rady Ministrów oraz po jednym przedstawicielu ministra właściwego do spraw pracy odpowiedzialnego za dialog społeczny i ministra właściwego do spraw finansów publicznych odpowiedzialnego za budżet, w randze sekretarza lub podsekretarza stanu, na wniosek Prezesa Rady Ministrów, powołuje i odwołuje Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej.

Ustawa o RDS co prawda nie określa terminu, w którym Prezydent powinien powołać nowych członków rządu w skład RDS, ale jej art. 33 ust. 1 stanowi, że posiedzenia Rady oraz jej Prezydium odbywają się w zależności od potrzeb, nie rzadziej jednak niż raz na dwa miesiące. Ostatnie posiedzenie RDS odbyło się 22 listopada 2023 roku, a zatem pierwsze w nowym roku posiedzenie Rady powinno odbyć się do 22 stycznia.

Wniosek przewodniczącego OPZZ przyniósł oczekiwany skutek. 17 stycznia Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych otrzymało informację z Kancelarii Prezydenta RP dotyczącą zaplanowanej na 25 stycznia 2024 roku uroczystości powołania przez Pana Prezydenta strony rządowej w skład Rady Dialogu Społecznego.