Ogólnopolskie Porozumienie

Branże i regiony

10 października 2022

Najaktywniejszy SIP na Mazowszu z OPZZ

Rozstrzygnięcie konkursów promujących bezpieczeństwo pracy: ,,Najaktywniejszy Społeczny Inspektor Pracy” oraz ,,Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”- wyłaniających najlepsze zakłady pracy i najaktywniejszych społecznych inspektorów pracy na Mazowszu odbyło się w dniu 5 października br. w Warszawie. Okręgowy Inspektor Pracy Andrzej Cegła uhonorował laureatów, wśród których znalazł się także przedstawiciel OPZZ. Aż dwanaście firm – najlepszych z najlepszych pracodawców w województwie mazowieckim zostało nagrodzonych w konkursie ,,Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”. Celem konkursu jest promowanie pracodawców, którzy organizują pracę w sposób zapewniający najwyższy poziom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników, a także wzorowo przestrzegają przepisów prawa pracy oraz dotyczących legalności zatrudnienia. Wśród nagrodzonych znalazły się firmy nagrodzone w 3 kategoriach: zakłady pracy do 49 zatrudnionych, od 50 – 249 zatrudnionych oraz te zatrudniające powyżej 250 pracowników. Najlepszymi zakładami w województwie mazowieckim w roku 2022 okazały się te, które dzięki zaangażowaniu kierownictwa i wszystkich pracowników, wspieranego mądrym doradztwem ze strony służby bhp, uczyniły wymóg troski o życie, zdrowie i dobrostan człowieka integralną częścią procesów biznesowych przedsiębiorstwa. Wśród nich są m.in.: Aurex LPG Sp. z. o.o z Kolonii Mrokowskiej, Grupa Dekarska Kowalscy z Józefowa, Eko Babice Sp. z.o.o. z Babic, A – Z Color Sp. z.o.o., FITT Polska Sp. z.o.o. z Wegrowa, Centrum Sportu Raszyn z Raszyna, Purrels Innovative z Józefowa, Lear Corporation Poland II Sp. z.o.o. z Pruszkowa, Coca – Cola HBC Polska Sp. z.o.o. filia w Radzyminie, Lotte Wedel Sp. z.o.o. z Warszawy, PW Krystian Sp. z.o.o. z Przysuchy, PGE Energia Ciepła S.A z Warszawy. Dla nas, związkowców najważniejszym jest ogólnopolski konkurs „Najaktywniejszy Społeczny Inspektor Pracy”, którego celem jest promowanie działalności społecznych inspektorów pracy. Laureatem OPZZ, który zajął 2 miejsce jest kolega Zbigniew Miszta, zakładowy społeczny inspektor pracy w Zakładzie Realizacji Przewozów R3 Mokotów Tramwaje Warszawskie w Warszawie. Kolega Zbigniew Miszta pełni funkcję społecznego inspektora pracy od 6 lat. Z jego inicjatywy wymieniono nieergonomiczne schodnie o zbyt stromym nachyleniu, będące drogą dostępu do pomostów z których wykonywana jest praca, wymieniono także oświetlenie w kanałach przeglądowych. Kolega Z. Miszta doprowadził do renowacji podłóg oraz wytyczenia dróg komunikacyjnych w warsztacie mechanicznym. Wytyczono drogi dla pieszych i pojazdów na terenie zajezdni. Laureat zainicjował coroczne przeglądy stanu budynków, pomieszczeń jak i warunków pracy – przeglądy dokonywane wspólnie przez służbę bhp i społecznego inspektora pracy. Laureatowi serdecznie gratulujemy ! W uroczystości udział brali przedstawiciele OPZZ: kol. Tomasz Wudarczyk i Bogdan Bucholc (z Rady OPZZ woj. mazowieckiego) oraz kol. Renata Górna (z centrali OPZZ). (rg)

10 października 2022

Pomorskie: nowe władze wojewódzkich organów OPZZ

W Gdańsku odbyło się pierwsze posiedzenie Rady OPZZ Województwa Pomorskiego i Pomorskiej Komisji Rewizyjnej OPZZ kadencji 2022 -2026. Podczas spotkania powołano nowe władze organów. Kierownictwo OPZZ reprezentował Sebastian Koćwin, wiceprzewodniczący OPZZ. Obecny był też Jarosław Czarnowski, przewodniczący Komisji Rewizyjnej OPZZ. Biuro Rady OPZZ woj. pomorskiego Obrady poprzedziła uroczystość wręczenia honorowych odznak OPZZ wyróżniającym się związkowcom z WZZ PGM Stoczni Remontowej Nauta Gdynia. Odznakę Honorową za Zasługi dla OPZZ III stopnia otrzymał Zbigniew Figurskim a odznakę I stopnia  Grzegorz Rzymkowski. Po przystąpieniu do obrad Adam Liszczewski przedstawił sprawozdanie ustępującej Rady w kadencji 2018 – 2022. Sprawozdanie Pomorskiej Komisji Rewizyjnej omówiła Bogumiła Karwacka. Rada udzieliła absolutorium organom OPZZ kończącym kadencję i przystąpiono do wyborów nowych władz. Przewodniczącym Rady OPZZ Województwa Pomorskiego, na kadencję 2022 – 2026 został ponownie Adam Liszczewski. Na wiceprzewodniczących wybrano Elżbietę Markowską, Mirosława Listewnika i Lukasa Liedtke. Członkami Prezydium zostali: Anna Malinowska, Izabela Kubińska, Franciszek Potulski, Andrzej Biernacki i Bolesław Zasada.  Również Pomorska Komisja Rewizyjna OPZZ wybrała swoje władze. Przewodniczącą została ponownie Bogumiła Karwacka, wiceprzewodniczącym Krzysztof Szałacha, a sekretarzem Aleksandra Wojciechowska. Rada OPZZ Województwa Pomorskiego przyjęła Plan Pracy i Regulamin Działalności na lata 2022 – 2026.

06 października 2022

Kongres Autonomicznych Europejskich Związków Zawodowych Maszynistów (ALE)

W hiszpańskiej miejscowości Alcada de Hernanes, odbył się XIX Kongres ALE. Odbywający się co 4 lata Kongres wybiera nowych przedstawicieli. Od 2006 funkcję jej wiceprezydenta pełni Leszek Miętek. Skład Prezydium ALE wybranego na kolejną kadencję kształtuje się następująco: Prezydent ALE Juan Jesús García Fraile Sekretarz Generalny General SEMAF SPAIN, Spanish Train Drivers´ Union SEMAF Wiceprezydent ALE Leszek Miętek Prezydent ZZM, Związek Zawodowy Maszynistów Kolejowych W Polsce (ZZM) Wiceprezydent ALE Pietro Serbassi Prezydent (FAST Ferrovie) Italia, Federazione Autonoma dei Sindacati dei Trasporti (FAST Ferrovie) Na odbywający się Kongresie podjęto decyzję o intensyfikacji działań na poziomie UE w sprawie ochrony jakości miejsc pracy i zapobieganiu wykorzystywania kryzysu związanego z wojną w Ukrainie w kwestiach pogarszania jakości szkolenia, czasu pracy i bezpieczeństwa ruchu kolejowego. Autonomiczne Europejskie Związki Zawodowe Maszynistów (ALE) jest organizacją zrzeszające europejskie związki zawodowe maszynistów. Będąc organizacją zawodową, reprezentuje ich zawodowe i socjalne interesy w europejskim obszarze kolejowym. Związek Zawodowy Maszynistów Kolejowych w Polsce jest w nim zrzeszony od 1991 roku. Od 1996 na wniosek ALE 16 września każdego roku obchodzony jest Europejski Dzień Maszynisty Kolejowego. ALE opowiada się za zharmonizowanym rozwojem kolei w Europie. W tym celu domaga się ustanowienia jasnych zasad zapewniających przyszłą rentowność kolei, zatrudnienie pracowników, warunki, w jakich działają oraz bezpieczne wykonywanie transportu kolejowego. Za priorytet ustanowienie kanałów dialogu z organizacjami przedstawicielskimi przedsiębiorstw na poziomie europejskim, podobnymi do tych, które istnieją praktycznie we wszystkich państwach wśród organizacji przedsiębiorców i ich związków członkowskich na poziomie krajowym. ALE uważa również, że ważne jest ustanowienie kanałów współpracy z innymi związkami zawodowymi o zasięgu międzynarodowym w celu obrony interesów pracowników.

06 października 2022

Zmarł Henryk Moskwa

Z żalem zawiadamiamy, że zmarł były przewodniczący Rady OPZZ Województwa Śląskiego kol. Henryk Moskwa. Rodzinie i bliskim zmarłego składamy szczere kondolencje. Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych

05 października 2022

Warmińsko-Mazurskie: nowe władze wojewódzkiej Rady OPZZ

4 października 2022 r. w Olsztynie obyło się posiedzenie sprawozdawczo-wyborcze Rady OPZZ Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Wyłoniono nowe kierownictwo Rady na kadencję 2022-2026. W posiedzeniu brał udział wiceprzewodniczący OPZZ Piotr Ostrowski. Przewodniczący Jarosław Szunejko złożył sprawozdanie z działalności Rady w kończącej się kadencji 2018-2022. Członek Komisji Rewizyjnej Adam Tucholski odczytał sprawozdanie z czteroletniej działalności Komisji. Zgromadzeni udzielili absolutorium ustępującej Radzie. W głosowaniu wyłoniono nowe władze regionu. Przewodniczącym Rady OPZZ Województwa Warmińsko-Mazurskiego został wybrany Jarosław Szunejko. Wiceprzewodniczącymi zostali: Krzysztof Rogowski (branża Przemysł), Gerhard Przybylski (branża Oświata i Nauka), Irena Żychowicz (branża „Handel, Usługi, Kultura i Sztuka”), Ewa Wyka (branża Usługi Publiczne). Przewodniczącą Warmińsko-Mazurskiej Komisji Rewizyjnej została Dorota Maj a wiceprzewodniczącymi Regina Cysarz i Jarosław Sawiński. Wybrano także członków Prezydium. Nowo powołana Rada OPZZ Województwa Warmińsko-Mazurskiego przyjęła uchwałę programową na kadencję 2022 – 2026. Wiceprzewodniczący OPZZ Piotr Ostrowski pogratulował Jarosławowi Szunejce ponownego wyboru, mówił o płacy minimalnej w 2023 r., o tworzeniu nowych rad powiatowych. Przedstawił również informacje na temat bieżącej działalności OPZZ oraz przygotowań do X Kongresu.

05 października 2022

40 – lecie ZZ Metalowcy WSK PZL Świdnik

ZZ Metalowcy WSK PZL Świdnik obchodził 40-lecie działalności. W jubileuszowej uroczystości, która odbyła się 30 września na terenie zakładu, uczestniczyli Andrzej Radzikowski, przewodniczący OPZZ, Mirosław Grzybek, szef FZZ Metalowców i Hutników oraz przedstawiciele władz samorządowych regionu. Biuro prasowe OPZZ Uczestników akademii przywitał Jan Siedlecki - przewodniczący zakładowej organizacji związkowej, który przypomniał okoliczności powstania ZZ Metalowcy w Świdniku. Mówił o działalności Związku w mijającym czterdziestoleciu na rzecz obrony praw pracowniczych, godnego statusu materialnego i socjalnego oraz bezpiecznych warunków pracy. Świdnicka organizacja związkowa została wyróżniona odznaką honorową „Za zasługi dla OPZZ” III stopnia. Aktu dekoracji sztandaru Związku dokonał Andrzej Radzikowski. Przewodniczący OPZZ wręczył także odznaki indywidualne działaczom ZZM WSK PZL Świdnik. Mirosław Grzybek i Jan Siedlecki uhonorowali związkowców odznakami „Zasłużony działacz Federacji Metalowców i Hutników” oraz „Zasłużony dla Związku Zawodowego Metalowcy PZL WSK Świdnik”.

30 września 2022

Związkowcy z GK Energa domagają się interwencji RPO

Kolegium Związków Zawodowych Orlen-Energa, działając w imieniu organizacji związkowych Grupy Kapitałowej Energa, zwróciło się do Rzecznika Praw Obywatelskich z wnioskiem o interwencję. Biuro prasowe OPZZ  Przedmiotem sporu są „Zasady wyboru i funkcjonowania Rzeczników ds. Etyki w Grupie Energa”, które decyzją Zarządu Energa SA weszły z życie w czerwcu br. Rzecznikami ds. Etyki mieliby zostać pracownicy wybrani w powszechnych wyborach w poszczególnych podmiotach grupy. Jeden z zapisów „Zasad” stanowi: „W celu zachowania bezstronności, przed powołaniem na Rzecznika ds. Etyki, wybrany kandydat zobowiązany jest zawiesić członkostwo partyjne lub związkowe, składając jednocześnie stosowne oświadczenie o bezstronności kandydata na Rzecznika ds. Etyki”. Związkowcy kwestionują ten zapis. W ich opinii jest to naruszenie praw pracowników zatrudnionych w podmiocie zależnym od Skarbu Państwa, w tym naruszenie zasady równego traktowania. Zdaniem KZZ Orlen-Energa uznanie, że przynależność związkowa ogranicza bezstronność kandydata, pomimo obowiązku złożenia oświadczenia o bezstronności, stanowi nadużycie praw pracodawcy i nie jest uzasadnieniem dla nierównego traktowania kandydatów. Ponadto pracodawca nie ma podstaw prawnych do wprowadzania zasad ograniczających prawa pracowników do zrzeszania się w związkach zawodowych. Organizacje związkowe działające w Grupie próbowały dojść do porozumienia z Zarządem Energa SA. Zastrzeżenia związkowców zostały jednak zignorowane przez kierownictwo przedsiębiorstwa, które uznało kwestionowane zapisy za prawidłowe. W tej sytuacji KZZ Orlen-Energa wystąpiło z wnioskiem o interwencję do RPO. Jednym z sygnatariuszy wniosku jest Jarosław Szunejko – przewodniczący MZZ Pracowników GK Energa SA w Olsztynie (wiceprzewodniczący KZZ Orlen-Energa). W strukturach OPZZ pełni funkcję przewodniczącego Rady OPZZ woj. warmińsko- mazurskiego. Spółka Energa SA z siedzibą w Gdańsku jest spółką dominującą w Grupie Kapitałowej Energa. Głównym akcjonariuszem tej spółki jest PKN ORLEN SA – spółka zależna od Skarbu Państwa.

30 września 2022

Manifestacja pracowników sądów w Poznaniu

Pracownicy sądów mają dość niesprawiedliwości! 23 września w Poznaniu odbyła się manifestacja pracowników sądów zorganizowana przez NSZZ Pracowników Wymiaru Sprawiedliwości w RP. Uczestniczył w niej także Wiceprzewodniczący OPZZ, Sebastian Koćwin. Biuro Prasowe OPZZ 23 września na ulice Poznania wyszli pracownicy Sądu Okręgowego w Poznaniu, Sądu Rejonowego Poznań Nowe Miasto i Wilda, Sądu Rejonowego Poznań Stare Miasto, Sądu Rejonowego Poznań Grunwald i Jeżyce oraz Sądu Apelacyjnego w Poznaniu. Domagają się 12 proc. podwyżki jeszcze w tym roku i 20 proc. od stycznia 2023 roku. Zwracają również uwagę na niesprawiedliwości w podejściu do pracowników w różnych sądach apelacyjnych w Polsce. OPZZ oczekuje wzrostu wynagrodzeń w sferze finansów publicznych o 20 proc. Rząd natomiast zaproponował jedynie 7,8 proc. podwyżki w nowym roku. To problem, który jest nieuregulowany od wielu lat. Przypomnijmy, że od 2011 roku wzrost wynagrodzeń był "odmrażany" dwa razy - w 2019 i 2021 r.

29 września 2022

Nowe władze MZZP AlcelorMittal Poland

26 września obradowało Walne Zebranie Delegatów Międzyzakładowego Związku Zawodowego Pracowników ArcelorMittal Poland Dąbrowa Górnicza. Wybrano 35 osobowy Zarząd na nową kadencję – 2022-2026. Przewodniczącym Związku został Adam Wdowiak, który objął tę funkcję po Jacku Zubie, kierującym organizacją przez 31 lat. Biuro prasowe OPZZ Gośćmi delegatów byli Barbara Popielarz, wiceprzewodnicząca OPZZ i Mirosław Grzybek, przewodniczący Federacji Związków Zawodowych Metalowców i Hutników w Polsce. W swoim wystąpieniu Szef Federacji podkreślił, że mijająca kadencja nie należała do łatwych. Przypomniał decyzję Zarządu AM o wygaszeniu Wielkiego Pieca w Krakowie w maju 2019 r. i interwencjach związkowych w reakcji na perspektywę utraty miejsc pracy przez setki hutników. Zarówno Federacja jak i MZZP ArcelorMittal wywierały presję na rząd. Z inicjatywy związkowców sprawą zajęła się Rada Dialogu Społecznego i Trójstronny Zespół ds. Restrukturyzacji. W lipcu 2019 r. dwa tysiące pracowników huty pikietowało przed siedzibą zarządu firmy. Nadzieje na rozsądne rozstrzygnięcie problemu oddaliła pandemia COVID – 19, a z nią kolejne zagrożenia dla pracowników. W opinii Mirosława Grzybka ten czas to była walka o przetrwanie. - To nie były łatwe momenty w waszej działalności – zaznaczył przewodniczący Federacji -jednak wasza determinacja, zdecydowanie, upór i odpowiedzialność w podejmowaniu decyzji pozwoliła nie tylko przetrwać ten niełatwy czas, ale też znaleźć wiele korzystnych rozwiązań dla członków związku i pracowników. Za ten wysiłek i pracę na rzecz wszystkich należą się wam słowa uznania i podziękowania – powiedział Mirosław Grzybek. Wiceprzewodnicząca konfederacji Barbara Popielarz w imieniu całego kierownictwa OPZZ złożyła serdeczne gratulacje dla kolegi Adama Wdowiaka nowego Przewodniczącego Międzyzakładowego Związku Zawodowego Pracowników AcerolMittal, Podziękowała także ustępującemu przewodniczącemu Jackowi Zubowi za dotychczasowe działania na rzecz ruchu związkowego, dziękując za zaangażowanie i efektywną współpracę. -To zaangażowanie i współpraca są niezwykle ważne zwłaszcza w tak trudnych czasach, kiedy wojna i pogłębiający się kryzys gospodarczy zmieniają naszą dotychczasową rzeczywistość. Te zmiany dotykają każdego z nas, ale szczególnie mocno wpływają na funkcjonowanie takich miejsc pracy, jak Wasze. Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę ze skali problemu, z jakim zmaga się teraz przemysł. Związki zawodowe z OPZZ już w styczniu apelowały o podjęcie szybkich i stanowczych działań w związku z trudną sytuacją w przemyśle energochłonnym. W sierpniu przewodniczący OPZZ Andrzej Radzikowski wystosował pismo do premiera Mateusza Morawieckiego, w którym zaapelował o wprowadzenie mechanizmów administracyjnych, które spowodują ograniczenie cen gazu i energii elektrycznej dostarczanych do przemysłu. Cały czas apelujemy o podjęcie zdecydowanych działań w tym zakresie i zachowania miejsc pracy zatrudnionym w tym sektorze- podkreśliła Popielarz. Wiceprzewodnicząca przypomniała o bieżących działaniach podejmowanych przez OPZZ oraz o planowanych akcjach protestacyjnych. Zaapelowała o zaangażowanie oraz włączanie się w podejmowane działania równocześnie składając wyrazy uznania za dotychczasową wspólną walkę i współpracę.

28 września 2022

Dolnośląskie: posiedzenie RW OPZZ

27 października br. we Wrocławiu obyło się posiedzenie sprawozdawczo-wyborcze Rady OPZZ woj. dolnośląskiego. Wyłoniono nowe kierownictwo Rady na kadencję 2022-2026. W posiedzeniu uczestniczyła wiceprzewodnicząca OPZZ Barbara Popielarz. Biuro Rady OPZZ woj. dolnośląskiego Przewodniczący Andrzej Otręba złożył sprawozdanie z działalności Rady w kończącej się kadencji. Przewodnicząca Komisji Rewizyjnej przedstawiła opinię Komisji, w której wysoko oceniła działalność Rady i przewodniczącego w kadencji 2018 - 2022. W wyborach władz na nową kadencję funkcję przewodniczącego Rady  OPZZ woj. dolnośląskiego jednogłośnie powierzono Andrzejowi Otrębie. Wiceprzewodniczącymi zostali: Mirosława Chodubska - prezes Dolnośląskiego Zarządu ZNP, Krzysztof Ratajek (Branża Przemysł) oraz Krystian Wieszczeciński reprezentujący OPZZ Konfederacja Pracy. Wybrano również członków Prezydium Rady. Rada OPZZ woj. dolnośląskiego przyjęła Uchwałę programową na lata 2022-2026. Wiceprzewodnicząca OPZZ Barbara Popielarz, będąca jednocześnie członkinią Rady wojewódzkiej, pogratulowała Andrzejowi Otrębie ponownego wyboru i przedstawiła informacje na temat bieżącej działalności OPZZ oraz przygotowań do X. Kongresu.