Ogólnopolskie Porozumienie
Związków zawodowych

Świat

04 czerwca 2022

Nic o nas bez nas! Manifest sprawiedliwej transformacji

Europejska Federację Związków Zawodowych Przemysłu (IndustriAll Europe) przyjęła Manifest sprawiedliwej transformacji: Nic o nas bez nas! Organizacjami członkowskimi IndustriAll Europe z ramienia OPZZ są Federacja Związków Zawodowych Metalowców i Hutników w Polsce oraz Związek Zawodowy Górników w Polsce. Wydział Międzynarodowy OPZZ W Manifeście Europejska Federacja Związków Zawodowych Przemysłu domaga się: Zaktualizowanej strategii przemysłowej UE zabezpieczającej: Dialogu społecznego w zakresie kształtowania polityki przemysłowej poprzez wykorzystanie potencjału innowacyjnego pracowników. Przeglądu rozporządzenie o zarządzaniu energią i zobowiązania państw członkowskich do opracowania kompleksowych planów sprawiedliwej transformacji w kontekście krajowych planów energetyczno-klimatycznych. Związki zawodowe powinny być obowiązkowo zaangażowane w dialog społeczny. Utworzenia Europejskiego Obserwatorium Sprawiedliwej Transformacji monitorującego realizację wszystkich polityk i środków związanych z Europejskim Zielonym Ładem. Większego zaangażowania młodych ludzi w planowanie transformacji i wsłuchiwanie się w ich potrzeby. Różnorodności i równości w celu uwzględnienia najlepszych pomysłów i innowacji członków naszych społeczeństw. demokratyczne współtworzenie ścieżki demokracji dostęp do przystępnej cenowo, zdekarbonizowanej energii, a także strategicznych surowców i komponentów inwestycje w przekształcenie terenów przemysłowych i infrastruktury uczciwą konkurencję na rynkach UE i międzynarodowych, w tym również w zakresie kosztów emisji dwutlenku węgla tworzenie innowacyjnych rynków dla wiodących produktów. Manifest sprawiedliwej transformacji Tutaj można zapoznać się z filmem promującym Manifest z napisami w języku polskim: